Etiketter

søndag 12. desember 2010

Inspirasjon

Hva inspirerer i juletiden? For meg er det både lukter, smaker, gode tradisjoner. Men aller mest inspirerer musikk.
Og særdeles inspirert av høytidsmusikk etter adventskonserten vår i kveld, så vil jeg legge ut noen lenker til MUST julesanger i gode utgaver. Så på denne dagen kan du etterhvert slenge beina på bordet, og nyte god julemusikk.

Den 13.luken inneholder dermed DEILIGE JULESANGER.
Og vi snakker nå om "originalene". Ikke de tusen kopier. (Bortsett fra Hallelujakoret. Der vi ha ikke lydopptak av originalen.....)


 Denne er kanskje ikke en julesang, men jeg forbinder den med Disney på Tv på julaften. Så den hører med:

http://www.youtube.com/watch?v=9Q13XS_R2mUHer er Hallelujakoret fra Händels Messias. Dette sang vi søndag kveld, og det ble mektig. Visste du at man rundt omkring i verden reiser seg når dette blir spilt og sunget?

http://www.youtube.com/watch?v=XNvo3-aRwEc&feature=related

Bing Crosby synger den vakre "White Christmas". Dette var singelen som hadde solgt mest i verden før Elton John kom med sin "Candle in the wind-Diana utgave".
http://www.youtube.com/watch?v=PA45TnJQxhU

Til slutt MÅ vi ha med den største av de største: Jussi Björling. Han ble bare 49 år, men hadde sangkarriere fra han var 5. Snakk om naturstemme!
Dette er, etter min mening, den mest "ødelagte" julesang. Det er nemlig ikke hvem som helst som kan gjøre denne i en brukbar utgave. Men her får dere i alle fall originalen. Kos dere!
http://www.youtube.com/watch?v=ofKk_Etapq4

Den 13.desember feires Lucia mange plasser rundt i landet. Da tenker vi på den fagre Lucia med lys i håeret. Men før den tradisjonen kom til oss via Sverie, så var det allerede en tradisjon rundt Lussinatten lang= natt til 13.desember.
Markeringen vår nå er til minne om Lucia som skulle brennes på bål, men ilden ville ikke brenne henne, og hun ble stukket i hjel med et sverd for sin tro. Dette var en av nettene der sterkest overtro kom fram: alt grovarbeidet skulle være ferdig til jul: talglysene skulle være støpt, grisen slaktet og halm skulle strøs på golvet. Man skulle passe ekstra godt på dyrene, for de underjordiske kunne forhekse dem til å snakke. Men etter den mørke natten kom Lussi med lyset: Lucia.
Kanskje du får Lussekatter i dag?
Søndag skulle jeg bake noen lussekatter til adventsstunden, men oppdaget at det ikke var mer gurkemeie igjen (hadde kastet resten etter en opprydning i krydderet i sommer). Liker bedre gurkemeie enn safran.... men det er sikkert bare meg.....

1 kommentar:

  1. Det er noen sanger som virkelig hører jula til, min favoritt er Vårres jul av Rotmo og En stjerne skinner i natt:)
    Kos deg videre, klemmer fra meg;)

    SvarSlett